De krapte op de arbeidsmarkt breekt dit jaar alle records. Tegelijkertijd is een grote groep ongewenst werkloos, onder wie veel 55-plussers. Ruim 55.000 ouderen zouden graag aan het werk gaan, maar het lukt ze niet om een baan te vinden. Maatwerk en omdenken is de oplossing, volgens Peter Zoglmann.
Alhoewel de economie afkoelt, blijkt de arbeidsmarkt onverminderd krap. Dat zal de komende jaren ook niet veranderen, aangezien onderliggende oorzaken als de vergrijzing niet afhankelijk zijn van de staat van de economie. Toch ziet Peter nog steeds te weinig 50-plussers starten op vacatures waar hij ziet dat ze prima bij passen en nog jaren succesvol en gelukkig kunnen zijn.
Negatieve beeldvorming is onterecht
De negatieve beeldvorming zit deze groep in de weg, denkt Peter. “Als werkgevers iemand spreken die al een jaar zonder werk zit, trekken ze al snel de conclusie dat er iets mis is. Vaak denken ze dan in risico’s en kiezen ze voor andere kandidaten of zoeken ze verder. Op die manier wordt de periode dat iemand zonder werk zit, steeds langer en de drempel voor werkgevers hoger. Eigenlijk werkt het nu als een vicieuze cirkel.”
Begeleiding en advies zijn onmisbaar
Peter: “Veel 55-plussers met een WW-uitkering hadden ooit een baan waarin de baankansen de laatste jaren sterk zijn afgenomen. Denk bijvoorbeeld aan minder beschikbaar administratief werk door automatisering. Breder zoeken of omscholen naar een beroep met veel kans op werk, is dan de oplossing. Begeleiding en advies zijn dan onmisbaar, want steeds solliciteren en er nooit tussen komen werken uiteindelijk door in je motivatie. Zonde, dat gun je die mensen natuurlijk niet.”
Vooroordelen
Werkloze 50-plussers hebben te maken met allerlei veronderstellingen en vooroordelen. Peter: ‘Oudere werklozen doen te weinig hun best op sollicitiegebied, houden vast aan onrealistische salariseisen en zijn vaker ziek dan jongere kandidaten.” Onzin, denkt Peter. Uit allerlei onderzoeken blijkt namelijk dat 50-plussers evenveel sollicitatieactiviteiten ondernemen als jongeren en op het gebied van werk- en salarisniveau best bereid om het water bij de wijn te doen. “Als omdenken en consessies nodig zijn om weer aan de slag te kunnen, zijn 50-plussers veel flexibeler dan wordt aangenomen. Als er maar perspectief en waardering is. Want daar ligt de crux: maatwerk verrichten en samen zoeken naar mogelijkheden en mensen waarderen om wat ze wel kunnen. Werkgevers die in deze arbeidsmarkt alleen inzoomen op zaken die een sollicitant niet kan, doen zichzelf, hun organisatie en sollicitanten ernstig tekort.”
Verder praten?
Bij Loket Zuid zijn we overtuigd van de talenten van mensen. Wij geloven in duurzaam werk voor iedereen. Wil jij verder praten over hoe begeleiding ervoor kan zorgen dat er meer 50-plussers aan het werk komen bij jouw organisatie? Neem dan gerust contact op!