Steeds meer mensen wisselen van baan. In 2022 maakten 1,5 miljoen mensen de overstap naar een nieuwe werkgever blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. Dat is meer dan één op de vijf werknemers. Inge Vandewier legt uit waarom zoveel mensen een overstap maken.
“Tijdens corona hebben mensen stil gezeten of hebben ze hun baan verloren”, start Zorg- en Jobcoach Inge Vandewier. “Soms waren ze zelfs genoodzaakt om werk te zoeken in een andere sector. Veel mensen die toen eigenlijk wel toe waren aan een nieuwe baan hebben toen gewacht of niets gevonden.” Meteen na corona, toen de economie sneller dan verwacht herstelde, ontstond er in veel sectoren een personeelstekort. Inge legt uit: “Met name in de sectoren die noodgedwongen minder werk hadden in de voorgaande coronajaren, zoals de horeca, retail of luchtvaart. Deze effecten zag je ook duidelijk terug in de lange rijen op Schiphol. Veel medewerkers vertrokken tijdens de coronatijd en keerden niet terug. ”
Actief op zoek naar talent
Om dit personeelstekort aan te pakken, moeten bedrijven actief op zoek gaan naar nieuw talent. Dat pakt dus gunstig uit voor mensen die toe zijn aan een nieuwe baan. Inge: “Sommige bedrijven bieden extra voordelen aan om meer mensen aan te trekken, zoals bonussen of flexibele arbeidsvoorwaarden. Ook wordt er natuurlijk meer geïnvesteerd in technologie en automatisering om taken over te laten aan machines, maar dat verlicht het personeelstekort pas op de lange termijn. Dat betekent ook dat de onderhandelingspositie van werknemers sterker is geworden. “
Dit is het moment om een stap te maken
In het derde kwartaal van 2022 wisselde ongeveer 5,3% van de werknemers van baan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die het UWV onderzocht heeft. “In 2013 wisselde nog maar 2,8% van baan, dus dit is bijna verdubbeld”, legt Inge uit. “Niet vreemd eigenlijk: dit is het moment om een stap te maken op de arbeidsmarkt. Zo gunstig als het nu is, gaat het niet blijven. De vergrijzing zorgt er voor dat de krapte nog wel even aanhoudt, maar niet zo extreem als nu.”
‘Nederlandse werkgevers doen zichzelf tekort.’
50-plussers
De huidige arbeidsmarkt biedt veel kansen, maar niet iedere groep profiteert evenveel. Ondanks dat de algehele werkloosheid afneemt, blijft het voor 50-plussers moeilijk om een baan te vinden. “Deze groep wordt vaak gezien als minder productief en duurder in vergelijking met jongere werknemers”, denkt Inge. “Veel bedrijven zijn dan ook terughoudend om 50-plussers aan te nemen, waardoor deze groep steeds verder achterop raakt op de arbeidsmarkt. Volkomen onterecht natuurlijk. Met begeleiding en aandacht zou die groep juist een ontzettende belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van personeelstekorten. En dan heb ik het nog niet eens over de ervaring waarvan nu geen gebruik gemaakt wordt. Nederlandse werkgevers doen dus ook zichzelf tekort.”
Hulp nodig?
Bij Loket Zuid geloven we in duurzaam werk voor iedereen. We zijn overtuigd van de talenten van mensen, ongeacht je achtergrond of leeftijd. Ben je op zoek naar ondersteuning bij het vinden van een baan die bij jou past? Neem dan gerust contact op!