Mismatch op de arbeidsmarkt houdt aan. Hoe kan dit?

Nog steeds hebben bedrijven veel moeite met het vinden van personeel. Ruim 15% van de mensen die op zoek zijn naar werk staat aan de kant en komt niet aan een baan. Een groot probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt dus. Maar hoe is deze situatie op de arbeidsmarkt te verklaren? Bob Gerits legt het uit.

Werkgevers zijn radeloos en door de krapte op de arbeidsmarkt vinden veel organisaties geen personeel. Arbeidsvoorwaarden en functie-eisen worden zelfs aangepast om op die manier mensen te trekken. In sectoren waar men veel fysiek bezig is, zoals de tuinbouw of pakketbezorging worden arbeidsmigranten ingezet om de gaten op te vullen. “Deze mismatch op de arbeidsmarkt heeft met meerdere factoren te maken”, vertelt Bob. “Om te beginnen heeft de coronacrisis hieraan bijgedragen. Mensen hebben stil gezeten of verloren hun baan. Daardoor waren ze soms genoodzaakt om werk te zoeken in een andere sector, waar ze nu nog werkzaam zijn. Toen de economie weer aantrok na corona, ontstond er in veel sectoren een personeelstekort.”

Kritiek vanuit de maatschappij

De maatschappij wordt steeds kritischer over de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Als er zo’n grote groep mensen beschikbaar is voor werk, waarom wordt er dan geen beroep gedaan op deze groep? “Deze groep bestaat onder andere uit mensen die werkloos zijn, maar niet solliciteren naar een baan. Ook zijn er mensen die wél solliciteren, maar niet per direct beschikbaar zijn. Dan zijn er nog de onbenutte deeltijders. Deze mensen willen wel meer werken, maar hebben andere voorkeuren dan hun werkgever. Er is bijvoorbeeld meer personeel nodig op zaterdag, maar de deeltijder wil werken op maandag. Deze gaten worden dan vaak opgevuld door flexwerkers. Dit zijn ook redenen waarom er een grote groep op straat staat. Ook is er een grote groep 50-plussers die na heel wat jaren werken bij hetzelfde bedrijf, bijvoorbeeld een reorganisatie, hun baan verliezen. Vaak missen zij bepaalde vaardigheden die in de huidige arbeidsmarkt van belang zijn”, legt Bob uit.

Hulp nodig?

Bij Loket Zuid geloven we in duurzaam werk voor iedereen. We zijn overtuigd van de talenten van mensen, ongeacht je achtergrond of leeftijd. Zoek jij een baan die bij jou past of wil je plaats maken in jouw organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan gerust contact op!

Nieuws

Zo kom je als 50-plusser wél aan een baan! cover

Zo kom je als 50-plusser wél aan een baan!

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt hebben werkzoekenden van 50 jaar en ouder het lastig. Maar is het echt onmogelijk om als 50-plusser aan een baan te komen of om te switchen van baan? Nee, het tegendeel is waar! In dit artikel leggen wij uit waarom en geven we je 4 belangrijke tips om jouw volgende baan te vinden!

Lees meer

Ivengi: ‘Ruben is een goede match met ons!’

De krapte op de arbeidsmarkt breekt dit jaar alle records. Tegelijkertijd is een grote groep ongewenst werkloos, onder wie veel 55-plussers. Ruim 55.000 ouderen zouden graag aan het werk gaan, maar het lukt ze niet om een baan te vinden. Maatwerk en omdenken is de oplossing, volgens Peter Zoglmann.

Lees meer