Werkzoekend
Veelgestelde vragen
Wij helpen werkzoekenden met het vinden en behouden van werk voor een langere periode. Heb je moeite van het vinden en/of behouden van werk? Ben je op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden? Wij gaan samen met je aan de slag door individuele en begeleiding, zolang als het nodig is. Einddoel is werk, niet voor even maar voor langere tijd.
Wij helpen je met het vinden en behouden van je werk. Niet voor een week, niet voor een maand, maar voor een zo lang mogelijke tijd. We investeren in je en begeleiden je in het traject dat naar werk leidt en laten je niet los als je eenmaal aan het werk bent. We gaan samen aan de slag met het vinden van werk. We helpen jou om alle zaken die in de weg staan van je werk samen met je op te lossen. En we gaan voor een langdurige samenwerking
Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die van het bruto salaris worden ingehouden. Maar, hoe werkt loonheffing? Na het inhouden van deze heffing, en eventuele andere heffingen zoals pensioenbijdrage, blijft het netto salaris over. Dit bedrag wordt uiteindelijk aan de medewerker uitgekeerd.
Loonheffing bestaat uit twee onderdelen, namelijk:
- Loonbelasting
Een algemene bron van inkomsten voor de overheid om bijvoorbeeld onderwijs, zorgkosten en nieuwe wegen te betalen. - Premie volksverzekeringen
Gereserveerd voor sociale voorzieningen voor iedereen in Nederland, zoals AOW en kinderbijslag.
Loonheffing wordt ingehouden op het salaris, het vakantiegeld, overuren, een dertiende maand en auto van de zaak. Reiskostenvergoeding, studiekosten en maaltijden zijn vrij van loonheffing.
Een medewerker kan ervoor kiezen om de loonheffingskorting niet toe te laten passen. In dat geval is het nettoloon erg laag máár de medewerker ontvangt dan de totale som van de loonheffingskorting in één keer tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Het kan ook zijn dat een medewerker loonheffing bij twee ‘werkgevers’ laat toepassen. We zien vaak dat een medewerker naast een salaris ook een (gedeeltelijke) uitkering ontvangt van het UWV bijvoorbeeld. Een uitkering wordt namelijk ook gezien als loon en daarover betaalt een medewerker dus belasting. In dit geval kan het zijn dat de medewerker een flink bedrag terug moet betalen omdat hij/zij te veel korting heeft gekregen.
Je vindt in je arbeidsovereenkomst wat voor soort contract je hebt.
Loket Zuid hanteert een wekelijks, 4-wekelijks of maandelijks betaalfrequentie. Standaard betalen wij elke woensdag of uiterlijk donderdag na de gewerkte week je uren uit (bij weekbetaling). Indien je per 4 weken betaalt krijgt, betalen wij uiterlijk donderdag in week 5 de uren van week 1 t/m 4. Bij maandbetaling krijg je betaald in de eerste volle week van de nieuwe maand.
Ziek melden
Als je ziek bent moet je dit melden bij het bedrijf waar je bent tewerkgesteld en bij Loket Zuid op de eerste ziektedag voor 09.00 uur. Dit kan per telefoon via 045-5284145, mail of app. De dag van melding geldt als eerste ziektedag. Ben je te laat met ziek melden? Dan geldt de periode tot melding als onbetaald verlof.
Beter melden
Ben je hersteld? Wanneer je bent hersteld en weer aan de slag gaat bij de inlener, moet je dit ook weer melden bij je inlener en bij Loket Zuid per telefoon via 045-5284145, mail of app.
De wet bepaalt dat je 8,33 % van je loon aan vakantiebijslag (vakantiegeld) opbouwt. Bij de berekening van je vakantiegeld wordt uitgegaan van het aantal dagen dat je voor Loket Zuid gewerkt hebt. Je ontvangt jouw vakantiegeld in juni. De uitbetaling is tenminste een keer per kalenderjaar. Ook wanneer je arbeids- of uitzendovereenkomst eindigt, wordt het opgebouwde vakantiegeld uitbetaald.
Als uitzendkracht bouw je vakantiedagen op over je verdiende loon; bij een volledige werkweek heb je na een heel jaar recht op tenminste 4 maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Als je geen volledige werkweek werkt of niet het hele jaar, bouw je een evenredig deel op. Je kunt deze dagen opnemen als betaalde vakantie of laten uitbetalen bij het einde van je arbeidsovereenkomst.
Weet jij wat het verschil tussen je bruto- en nettoloon is? Normaal gesproken spreken werkgever en werknemer een bruto salaris af. Het netto salaris wat daarvan overblijft, hangt onder meer af van de inhoudingen op het loon (sociale premies en belasting). Hoe hoger het bruto salaris is, hoe hoger de procentuele afdracht voor loonheffing. Wil je berekenen wat jouw nettoloon is uit je bruto salaris? Dit kun je makkelijk zelf berekenen. Gebruik hiervoor deze calculator.
Fase A:
De berekening is als volgt:
Het aantal uren aan feestdagen uitkering is het gemiddelde aantal gewerkte uren op de dag waarop een feestdag valt. Het wordt gemeten over een periode van de 13 voorgaande weken.
Als iemand 10 weken geleden gestart is en iedere maandag in die periode 8 uur heeft gewerkt, zal hij (10 * 8) / 13 = 6,15 oftewel 6 uur en 9 minuten betaald krijgen wanneer er nu een feestdag op een maandag valt. Over vakantiedagen worden geen reserveringen opgebouwd, die tellen dus niet mee.
Fase B en C:
Je krijgt de feestdagen volgens je normale arbeidspatroon uitbetaald.
Algemeen erkende feestdagen
In de ABU CAO vallen onderstaande dagen onder de algemeen erkende feestdagen, voor zover deze niet op een zaterdag en/of zondag vallen. Een algemeen erkende feestdag betekent dat medewerkers meestal vrij zijn. Een feestdag als Goede Vrijdag valt niet onder de erkende feestdagen. Bevrijdingsdag valt hier slechts één keer in de vijf jaar onder (in 2025, 2030 enz).
2022
- Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022
- 1e Paasdag: zondag 17 april 2022
- 2e Paasdag: maandag 18 april 2022
- Koningsdag: woensdag 27 april 2022
- Hemelvaartsdag: donderdag 26 mei 2022
- 1e Pinksterdag: zondag 5 juni 2022
- 2e Pinksterdag: maandag 6 juni 2022
- 1e Kerstdag: zondag 25 december 2022
- 2e Kerstdag: maandag 26 december 2022
Let op: De daadwerkelijke uitbetaling van de feestdagen kan later dan normaal plaatsvinden in verband met verwerken van de eventuele gewerkte uren op de desbetreffende feestdag.
Loket Zuid is jouw juridische werkgever. Dergelijke formulieren kun je naar Loket Zuid sturen onder vermelding van je volledige naam en de bedrijfsnaam van jouw inlener. Loket Zuid vult deze formulieren voor je in en stuurt ze terug naar jou of naar de desbetreffende instantie.
Wijzigingen in jouw persoonlijke gegevens (adres, wijziging achternaam bij huwelijk, wijziging rekeningnummer) dien je schriftelijk aan ons door te geven: algemeen@loketzuid.nl
Loket Zuid kan voor je nakijken welke uren wij doorgekregen hebben van jouw inlener. Wanneer dit niet klopt, dien je hierover contact op te nemen met de betreffende inlener.
WW-uitkering aanvragen
Als je binnenkort werkloos wordt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een WW-uitkering aanvraagt bij het UWV. Op de pagina Uitkering aanvragen van de website Werk.nl vraag je via een digitaal formulier een WW-uitkering aan.
Let op! Na de laatste werkdag heb je:
- 2 dagen de tijd om je in te schrijven bij UWV. Dit mag je natuurlijk ook al eerder doen.
- 1 week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. Je kunt al eerder een WW-uitkering aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor je laatste werkdag.
Meer informatie over werkloos worden en je WW-uitkering vind je op de website van het UWV.