Zo kom je als 50-plusser wél aan een baan!

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt hebben werkzoekenden van 50 jaar en ouder het lastig. Maar is het echt onmogelijk om als 50-plusser aan een baan te komen of om te switchen van baan? Nee, het tegendeel is waar! In dit artikel leggen wij uit waarom en geven we je 4 belangrijke tips om jouw volgende baan te vinden!

Als 50-plusser moet je vooral gebruik maken van de jarenlange ervaring die je hebt. Denk hierbij aan de sterke punten en het netwerk dat je ontwikkeld hebt tijdens je carrière. Grijp bovendien ook de kans om zowel op persoonlijk als professioneel vlak te blijven groeien. Van belang is dat je kunt inspelen op de actualiteiten van de arbeidsmarkt. Met onderstaande tips maak jij een grotere kans op het vinden van een nieuwe baan.

1. Focus op je sterke punten

Ongeacht je leeftijd is het altijd goed om je sterke punten te benadrukken tijdens een sollicitatiegesprek. Benadruk waarom jij als 50-plusser het verschil kan maken voor een organisatie. Ten opzichte van jongere sollicitanten heb je namelijk ook een paar streepjes voor. Denk aan bijvoorbeeld de hoeveelheid werk- en levenservaring, een stabiele thuissituatie en loyaliteit. Daarnaast heb je wellicht verschillende functies gehad tijdens je carrière waardoor je breed inzetbaar bent. Breng dus alle sterke punten naar voren waar jongere sollicitanten (nog) niet over beschikken.

2. Gebruik jouw netwerk

Zorg dat je LinkedIn-profiel helemaal up-to-date is en voer gesprekken via LinkedIn. De contacten van jouw contacten zijn met name interessant. Je kunt informeren naar een branche, functie en naar de vraag naar mensen met jouw achtergrond. Maak bekend dat je op zoek bent naar een nieuwe functie. Op deze manier zullen mensen sneller aan je denken wanneer ze iets interessants voorbij zien komen in hun netwerk. Daarnaast heb je wellicht met jouw jarenlange ervaring zelf ook een groot netwerk opgebouwd. Maak hier gebruik van!

3. Blijf jezelf ontwikkelen

Wat betreft bijvoorbeeld digitalisering zullen veel jongere sollicitanten een stapje voor hebben. Benadruk dat je graag nieuwe dingen leert en bereid bent een cursus of training te volgen. Worden er specifieke vaardigheden gevraagd voor een bepaalde vacature, maar heb je hier niet voldoende kennis van? Bereid je dan goed voor en probeer je alvast een beetje te verdiepen. Laat dus vooral zien dat je niet stilstaat in je ontwikkeling. Vrijwilligerswerk kan bijvoorbeeld ook zijn vruchten afwerpen!

4. Schakel hulp in

Bij Loket Zuid geloven we in duurzaam werk voor iedereen. We zijn overtuigd van de talenten van mensen, ongeacht je leeftijd. Ben je op zoek naar ondersteuning bij het vinden van een baan die bij jou past? Neem dan gerust contact op!

Nieuws

Mismatch op de arbeidsmarkt houdt aan. Hoe kan dit? cover

Mismatch op de arbeidsmarkt houdt aan. Hoe kan dit?

Nog steeds hebben bedrijven veel moeite met het vinden van personeel. Ruim 15% van de mensen die op zoek zijn naar werk staat aan de kant en komt niet aan een baan. Een groot probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt dus. Maar hoe is deze situatie op de arbeidsmarkt te verklaren? Bob Gerits legt het uit.

Lees meer

Ivengi: ‘Ruben is een goede match met ons!’

De krapte op de arbeidsmarkt breekt dit jaar alle records. Tegelijkertijd is een grote groep ongewenst werkloos, onder wie veel 55-plussers. Ruim 55.000 ouderen zouden graag aan het werk gaan, maar het lukt ze niet om een baan te vinden. Maatwerk en omdenken is de oplossing, volgens Peter Zoglmann.

Lees meer